Beszerelési ábra


A Spirex töltőspirálok egyaránt alkalmazhatóak karburátoroknál és injektoroknál is. Központi és hengerenkénti befecskendező rendszereknél. Beszereléskor kerülni kell a Spirex és az injektor közötti részen a harmonika csövek alkalmazását. A gégecsövek ugyanis megtörik a csavarmenetes légáramot, amely csökkenti a hatékonyságot. A Spirex méreteinek helyes megválasztásánál figyelembe kell venni a motor szívórendszerének kialakítását. Már az alacsony fordulatszám tartományokban nyomaték-, magas fordulaton pedig teljesítmény-növekedésnek kell jelentkeznie. Tovább növelhetjük a SPIREX töltőspirálok hatékonyságát a levegőszűrők helyes megválasztásával. A nagyobb áteresztő képességű textil anyagú szűrők használata még nagyobb teljesítmény növekedést eredményez. A levegő áramlásának felgyorsítása és a gázok lengéseinek kihasználása érdekében a levegőszűrőt a Spirexel összekötő csőcsatlakozás megfelelő méretű kiválasztása is fontos tényező! Persze ennek a motortér kialakítása szabhat határokat.

Figyelem!

Az egyes részegységek közötti csatlakozásoknál gondot kell fordítani a tökéletes tömítettségre!

A gépjárművenként eltérő levegő-tömegmérők, levegő-mennyíségmérők, kartergáz visszavezetők, hőmérők, stb. helyei a spiráltöltőben vagy az összekötő csövekben kerülnek kialakításra.


Töltőspirálok és segédanyagok


A SPIREX töltőspirálok készítésénél és beszerelésénél maximális figyelmet fordítunk a gyári csatlakozások, mérők helyeinek precíz kialakítására (pl.: levegő-tömegmérők, hőmérsékletmérők). A szívórendszerek kialakításánál törekszünk az optimális nyomaték és teljesítmény együttes hangolására, amelyet az átmérő és hosszúság megfelelő aránya jelent. A méretek széles határok között mozognak, vannak Általános, Típusfüggő és Egyedi kialakítású töltőspirálok. A táblázat az Általános méreteket mutatja:

Kód L1 D1
SP50 120-150mm 52mm
SP60 120-150mm 63,5mm
SP70 120-150mm 72mm
SP80 120-150mm 83mm

Segédanyagok alatt a részegységeket összekötő csöveket és a rögzítéshez használatos anyagokat értjük. A minél tökéletesebb szívórendszer kialakítása érdekében textilbetétes szilikongumi csöveket használunk. Ezek a csövek méretpontosságuk és felületsimaságuk okán alkalmasak erre a feladatra. Jól bírják a hőterhelést és olajállóságuk is megfelelő. Különféle átmérőkben és hosszban alkalmazzuk.