Működési elv

Milyen hatással van a motorra ez a szerkezet?

A SPIREX gázgyorsító a rajta áthaladó levegő sebességét felgyorsítja. A gázsebesség függ a cső kereszmetszetétől és a benne lévő spirál szögétől.
1.) Időegység alatt több levegő jut a hegerekbe.
2.) A spirális mozgás következtében javul az üzemanyag-részecskék elporlasztásának hatásfoka.
Ez a két dolog ami jótékony hatással van a motor teljesítményére. Optimális körülmények között 10-13% teljesítmény növekedést eredményezhet.


Töltőspirálok

 A szívócső különböző helyein a légritkulás mértéke változó, még a motor állandó terhelése és fordulatszáma mellett is. A levegő és a falak közötti súrlódás miatt ugyanis a csatorna közepén nagyobb az áramlási sebesseg, mint a falak mentén. A motor fordulatszámának növekedésekor a légritkulás a fordulatszám négyzetével növekszik.
 A gépjárműgyártók a motorok szívórendszerében gyakran használnak különféle gége-harmonikacsöveket, éles töréseket, amelyek megnövelik a légtorok ellenállását. A légellenállás csökkentése érdekében a gázok felgyorsítására polírozott acélcsőben elhelyezett spirált alkalmazunk. A beszívott levegő a spirálon áthaladva erős örvénylő mozgásba kezd. A felgyorsult, forgásba jött levegő a centrifugális erő hatására a szívórendszer falán halad a szelepek felé. Az így keletkezett csavarmenetes levegőáram adott időegység alatt nagyobb mennyiségű levegőt juttat a hengerekbe. Az örvénylő és nagyobb sebességű levegőáram homogénebb elegyet képez az üzemanyaggal keveredve az égéstérben. Így nagyobb hatásfokot eredményez. Növekszik a motorok nyomatéka akár 2000ford./perc-től és magasabb fordulatszám tartományokban is kifejti jótékony hatását. 3500-4000ford./perc-től egyenletes teljesítmény növekedés figyelhető meg.A maximális nyomaték és teljesítményhez tartozó fordulatszám viszonya függ a légtorok (az alkalmazott cső) átmérőjétől, valamint a benne lévő spirál szögétől. Az ideális hangolás nyomaték és teljesítmény növekedést is eredményez.
 A teljesítmény javítása érdekében direkt vagy filterszűrőket alkalmazunk. Ezek a szűrők alkalmasak a felgyorsult légáram levegő-utánpótlására jobb áteresztőképességűk folytán. Ha hagyományos papírszűrőbetéteket alkalmazunk, nyomatéknövekedést észlelhetünk, de a teljesítmény magasabb fordulatszám tartományokban csak csekély mértékben növekszik. Különféle autótípusoknál változó a lehetőség a szívórendszerekben rejlő nagyobb teljesítmény kinyerésére. (szívórendszer hossza, elhelyezkedése, lev.szűrő beépítésének lehetőségei stb.) Ezért változó az elérhető nyomaték és teljesítmény értéke is, általában 5-10% közötti értékek között mozog a várható növekedés.
 A SPIREX töltőspirálok beépítésénél textilszálas szilikongumi csőidomokat használunk, amelyek alkalmasak a szívórendszerrel szemben támasztott magasabb igények kielégítésére. Felületsimaságuk, méretpontosságuk, hosszú élettartamuk teszi ezeket a csöveket alkalmassá erre a feladatra.
 A szűrők beépítésénél a BMC. itáliai szűrőket részesítjük előnyben, jó minőségű, nagy szűrőfelülettel rendelkező textil anyaguk révén. A gumiperemek a filterszűrőknél méretpontosak, így a szennyeződés bejutása nem történik meg.